Du är inte inloggad.

Artikel

Unikt stöldskydd för båtar

I Sverige sker varje år upp emot 10 000 stölder av båtar och båtmotorer. Bara härom året bestals svenska båtägare på motorer till ett värde av närmare 200 miljoner kronor.Även om den stulna ägodelen återfinns är det alltid en ekonomisk och känslomässig kränkning att utsättas för inbrott, stöld eller skadegörelse.

Men det finns sätt att hindra tjuvarna – eller åtminstone göra det betydligt svårare för dem. BoatSecure erbjuder ett både enkelt och billigt sätt att stöldskydda båten och/eller motorn och samtidigt öka chanserna att få tillbaka dem om de trots allt skulle bli stulna.

Tillsammans med sina leverantörer har BoatSecure tagit fram en marintålig stöldskyddsmärkning som är speciellt anpassad för båtar och båtmotorer. Systemet är godkänt av såväl svensk som internationell tull, sjö- och gränspolis och bygger på den väl beprövade RFID-tekniken. Märkningen består av en självhäftande elektronisk tagg som båtägaren själv kan sätta fast var som helst på insidan av båten eller motorn. Den böjbara taggen fäster på såväl plast som trä och metall och bör placeras på ett väl undangömt ställe – men den kan även målas över för att kamouflera den ytterligare. ID-taggen kan läsas av genom alla typer av material, förutom metall och vatten. Av denna anledning bör man undvika att måla över den med färg som innehåller metaller och tänka på att inte placera den så att den hamnar under vattenlinjen. Taggen är försedd med ett unikt ID-nummer som registreras i BoatSecures databas tillsammans med båtägarens personuppgifter.

Tull, sjö- och gränspolis innehar speciell avläsningsutrustning som gör att de kan scanna av en misstänkt stulen båt eller båtmotor på upp till ca fem meters håll. Om avläsningen indikerar att det finns en ID-tagg installerad tar de kontakt med BoatSecures kundtjänst, som i sin tur meddelar båtägaren och sammanför denne med polisen.

BoatSecures lösning är förvånansvärt billigt om man jämför med många andra typer av stöldskydd. I startpaketet, som kostar 198 kr (exkl. frakt), ingår förutom taggen, även 6 månaders abonnemang, samt en stöldskyddsdekal som ska placeras väl synligt, exempelvis i båtens vindruta eller på motorkåpan. När du har beställt får du en faktura som behöver betalas in i förskott. Detta då registreringen på grund av säkerhetsskäl kan göras först efter att betalningen inkommit. När BoatSecure har registrerat din ID-tagg i databasen skickar de ut startpaketet till dig.

Beställer du två ID-märkningskit, t ex ett för båten och ett för motorn, så kostar startpaketen för båda fortfarande198 kr, men du betalar endast en fraktavgift på 49 kr och får det andra abonnemanget till halva priset. Vill du fortsätta abonnera på tjänsten efter de första 6 månaderna så kostar det 98 kr per år om du betalar via faktura. Väljer du autogiro kostar det 88 kr per år. (Hälften för eventuella extra abonnemang.) Betalningen sker alltid i förskott. Om du säljer eller köper en båt som är märkt med en ID-tagg så behöver ni kontakta BoatSecure för att erhålla en omregistreringsblankett. Denna blankett måste skrivas under av både säljaren och köparen, vilket är en säkerhetsåtgärd för att förhindra att ändringar görs utan ägarens medgivande. Omregistreringen är emellertid helt kostnadsfri. En annan fördel med att installera ett stöldskydd, förutom den ökade säkerheten, är att man hos många försäkringsbolag kan få förmåner i form av sänkta premier eller reducerad självrisk. Vissa försäkringsbolag erbjuder även rabatt på BoatSecures startpaket, så kolla med ditt försäkringsbolag vad som gäller innan du beställer. Beställ ditt stöldskydd från BoatSecure


Artiklar skrivna i samma kategori som denna

Historiens bästa spelkonsoler
Störst chans att vinna på sällskapsspel
Väder i morgon: Soliga Södra Sverige & Regniga
Monty
De nya programledarena för Melodifestivalen 2015